**Recept voor Bouillabaisse: Een Hartige Franse Vissoep**

Bouillabaisse is een iconische Provençaalse vissoep uit Zuid-Frankrijk. Deze rijke, smaakvolle soep zit boordevol zeevruchten en Mediterrane kruiden en is een heerlijke traktatie voor visliefhebbers. Hier is een recept om zelf een heerlijke Bouillabaisse te maken.

**Ingrediënten:**

*Opmerking: Het soort vis en zeevruchten dat je gebruikt kan variëren, afhankelijk van je voorkeur en wat beschikbaar is.*

– 500 g verse visfilets (bijvoorbeeld zeebaars, kabeljauw of rode mul), in grote stukken gesneden
– 300 g gemengde zeevruchten (garnalen, mosselen, inktvisringen, etc.)
– 1 grote ui, fijngehakt
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– 1 venkelknol, in dunne plakjes gesneden
– 2 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
– 1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
– 1 kleine aardappel, in blokjes gesneden
– 1 laurierblaadje
– 1 theelepel gedroogde tijm
– 1 theelepel gedroogde rozemarijn
– 1 theelepel gedroogde venkelzaadjes
– 1/2 theelepel saffraandraadjes (optioneel, voor kleur en smaak)
– 1/4 kopje olijfolie
– 1/4 kopje witte wijn
– 1 liter visbouillon
– Zout en zwarte peper naar smaak
– Vers gehakte peterselie voor garnering
– Vers stokbrood of geroosterde croutons voor serveren

**Instructies:**

1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en venkel toe en bak ze zachtjes tot ze zacht zijn, maar niet bruin, ongeveer 5 minuten.

2. Voeg de tomaten, paprika, aardappel, laurierblaadje, gedroogde kruiden en saffraandraadjes (indien gebruikt) toe aan de pan. Roer goed en laat het geheel nog eens 5 minuten sudderen.

3. Giet de witte wijn in de pan en laat het even koken om de alcohol te laten verdampen.

4. Voeg de visbouillon toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep 20-30 minuten zachtjes sudderen, tot de groenten zacht zijn geworden.

5. Voeg de stukken vis en gemengde zeevruchten toe aan de soep en kook ze gedurende ongeveer 5-7 minuten, tot de vis gaar is en de zeevruchten open zijn gegaan.

6. Verwijder het laurierblaadje en breng de Bouillabaisse op smaak met zout en peper.

7. Serveer de Bouillabaisse heet, gegarneerd met vers gehakte peterselie, samen met vers stokbrood of geroosterde croutons.

Bouillabaisse is niet alleen een heerlijke soep, maar ook een feest voor de zintuigen. De geur van Mediterrane kruiden en zeevruchten vult de keuken terwijl je deze klassieke Franse delicatesse bereidt. Bon appétit!